Ιόλη ή Τη νύχτα που ξεχείλισε το ποτάμι

μυθιστόρημα
ISBN: 
960-03-0242-1
Τόπος: 
Αθήνα
Εκδόσεις: 
Καστανιώτης
Έτος: 
1981
Σελίδες: 
168

Δεν είναι μόνο η αφήγηση μιας ωραίας φιλίας ανάμεσα σε δυο κορίτσια που ζούν την εφηβεία τους σε μια μικρή πόλη της Λακωνιάς, αλλά ταυτόχρονα η ιστορία της ζωής των κατοίκων του τόπου αυτού, τα όνειρα, οι χαρές, οι στενοχώριες, οι αγωνίες τους. Ο νέος άντρας που δεν το χωράει ο τόπος και μπαρκάρει σ' ένα γκαζάδικο, ο γιατρός του χωριού που γίνεται ένα με τους κατοίκους και δε ζητάει αμοιβή για το μόχθο του, ο οικογενειάρχης που πάει φυλακή για το χρέος του στην Αγροτική. Κι άλλα πολλά απλά και καθημερινά με τις περιπέτειες των παιδιών, τα παιχνίδια και τα διαβάσματα στο πλαίσιο της ελληνικής επαρχίας και, πάνω απ'όλα, ένα δίδαγμα αλληλεγγύης και ελπίδας.

 

Δείτε το πρώτο επεισόδιο από το σίριαλ "Ιόλη"

Κριτικές του βιβλίου

[...] Μιλάει για φιλαλληλία, για ζεστασιά συντροφική, για συμμετοχή στον πόνο και στη χαρά του άλλου. Κι ακόμη όσα έχει να πει τα λέει με τρυφερότητα και χιούμορ χωρίς διδακτισμό, με γλώσσα απλή και καθαρή και πλούσια σε παλμούς.

Ελευθεροτυπία

Η Ελένη Σαραντίτη επεδίωξε και το κατάφερε να δώσει ένα μαγευτικό βιβλίο [...] Είναι ένα σπουδαίο αφήγημα, εξαιρετικά καλογραμμένο, που όχι μόνο δείχνει τη στέρεη πεζογραφική ικανότητα και ωριμότητα της συγγραφέως, αλλά μας προσφέρει και την απόλαυση μιας γλώσσας πλημμυρισμένης από ποίηση σαν άλλη τολμηρή πράξη αντίστασης στη γενική στεγνή πεζολογία των δεκάδων, είτε για παιδιά είτε για ενηλίκους, βιβλίων που μας κατακλύζουν καθημερινά.

Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Τα Νέα