Ο κήπος με τ' αγάλματα

μυθιστόρημα
ISBN: 
960-03-0355-A
Τόπος: 
Αθήνα
Εκδόσεις: 
Καστανιώτης
Έτος: 
1980
Σελίδες: 
96

Μέσα από την παρέα μερικών παιδιών, η συγγραφέας κατορθώνει να ζωντανέψει την ομορφιά της παιδικής ηλικίας, την παλιά εικόνα της μικρής ελληνικής πολιτείας σε συνδυασμό με τη δράση και τη γνώση. Τα μικρά παιδιά έχουν ως χώρο της περιπέτειάς τους τα αρχαία μνημεία του τόπου τους. Έτσι συμφιλιώνονται με την προγονική ομορφιά κι αγωνίζονται να μην αποχωριστούν αυτά τα «άνθη της πέτρας» -όπως θα έλεγε και ο Σεφέρης- που βγήκαν μέσα από τη γη. Αλληγορικό, συναρπαστικό το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη, μαθαίνει στα παιδιά ν' αγαπούν την προγονική κληρονομιά χωρίς, όμως, τη διδαχή και το διδασκαλισμό.

Δείτε το πρώτο επεισόδιο από το σίριαλ στον "κήπο με τα αγάλματα"

Κριτικές του βιβλίου

 

Αληθινή έκπληξη το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη Ο κήπος με τ'αγάλματα. Όταν το πάρεις στα χέρια σου, δε θέλεις να το αφήσεις. Σε βάζει αμέσως στην ατμόσφαιρά του και νομίζεις ότι έχεις απέναντι σου ένα μικρό κορίτσι, λογάδικο, που σου διηγιέται ένα κομμάτι από τη ζωή του. Μια ζωή όμορφη, χαρούμενη, γεμάτη από τη δροσιά της παιδικής ψυχής [...]

Β. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Καθημερινή

 

[...] Περιοχή γεμάτη θρύλους, ξωτικά, αλέγρους ανθρώπους, τα Βάτικα της Λακωνίας κρατάνε ακόμη και στις μέρες μας τα υπολείμματα μιας πρωτόγονης και σχετικά αυθεντικής ζωής. Μπολιασμένη ως τα μύχια της καρδιάς της η Ελένη Σαραντίτη από αυτή τη ζωή, διασώζει στο γραπτό της έναν εξαίσιο διαχρονικό ελληνικό μύθο.

 

Τ. ΨΑΡΑΚΗΣ Επίκαιρα

Αν δεν υπήρχαν οι προβολείς και οι κάμερες, θα νόμιζε κανείς οτι τα παιδιά έπαιζαν ήσυχα στην αυλή του σπιτιού τους. Κι αυτό κάνει το σκηνοθέτη να λέει: "Η συμπεριφορά τους είναι εκπληκτική. Αντιδρούν καλύτερα κι απο τους επαγγελματίες ηθοποιούς"

N. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Τα Νέα

Αρχείο κριτικής: 

"Ο κήπος με τα αγάλματα"

Διαβάσαμε στην τάξη το καταπληκτικό βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη και ενθουσιαστήκαμε με την παρέα των εννιά παιδιών, την αγάπη τους για τα αγάλματα και την ειλικρινή φιλία τους με τα τσιγγανάκια.
222.jpgΟ Βοίας, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ιδρύει το χωριό των παιδιών, ακολουθώντας το ελάφι της θεάς Αθηνάς. Ειρήνη Καλ.

 

333.jpg Η τσιγγάνα η Γιούλη έγινε πολύ καλή φίλη των παιδιών εκείνο το καλοκαίρι. Γκρασιέλα

 

Christina.jpg Η Ποτούλα στον κήπο με τα αγάλματα κάνει παρέα στον Γέλωνα, το άγαλμα του μικρού παιδιού που γέλαγε.Κριστίνα

 

Irene.jpg Η αφηγήτρια της ιστορίας, η Λενίτσα στο πρώτο της κυνήγι με τον πατέρα της. Ειρήνη Κουτ.

 

Zoi.jpg Τα πέντε κορίτσια της παρέας γνωρίζονται με τα δύο τσιγγανάκια. Ζωή