Μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλίας

Μνήμες και ακούσματα
ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΛΑΣΗΣ «ΚΕΔΡΟΣ»

«Τώρα που στα σχολεία μας αρχίζει να διδάσκεται το μάθημα της τοπικής ιστορίας, οι μύθοι και οι θρύλοι αυτής της συλλογής μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως υλικό για όσους εκπαιδευτικούς θελήσουν να κάνουν το μάθημά τους συναρπαστικό» διαβάζουμε στον πρόλογο της Μαρούλας Κλιάφα και συμφωνούμε απολύτως, προσθέτοντας πως το λεύκωμα θα συναρπάσει και αναγνώστες μεγαλύτερους, εκείνους δηλαδή που επιζητούν να αναστήσουν, για την αντοχή και τη μυστική τέρψη τους και μόνο, μνήμες και ακούσματα, ευωδιές και θροΐσματα, ψιθύρους και αναβλέμματα μιας ζωής παρούσας πια, τις περισσότερες φορές, μόνο στα όνειρά μας, πλην μιας ζωής που ακτινοβολούσε συντροφικότητα, δράση, ανησυχία και απόφαση, προσδοκία και πίστη στην ικανότητα της καθεμιάς μέρας να γεννά θαύματα.

Η Μαρούλα Κλιάφα, γνωστή συγγραφέας -εφηβικών κυρίως βιβλίων- και λαογράφος, με αρκετά από τα έργα της μας έχει προσφέρει συγκίνηση, γνώση, σκέψη και τη γνωριμία με μια πατρίδα που συχνά αγνοούμε, παραμελούμε ή παραμερίζουμε, όπως επίσης και τη, νοερή έστω, συνάφεια με ανθρώπους που έζησαν βαστώντας τη ζωή από το ένα χέρι και την ελπίδα από το άλλο, ανθρώπους του λαού μας, προερχόμενους από την καρδιά αυτής της χώρας. Γιατί, τι άλλο είναι οι μύθοι, οι θρύλοι, τα παραμύθια που με άπειρη αφοσίωση κι άλλον τόσο σεβασμό συγκεντρώνει, χρόνια τώρα, η συγγραφέας και μας τα παραδίδει σε όμορφα βιβλία, ξορκίζοντας έτσι την άγνοια και τη λησμονιά; Οτι όλοι αυτοί οι θησαυροί προέρχονται από τη Θεσσαλία δεν μειώνει το ενδιαφέρον τους, για μας τους αναγνώστες που καταγόμαστε από άλλες περιοχές, καθώς σε γενικές γραμμές ο λαός είναι παντού ο ίδιος, ίδιες και οι εμπειρίες του σχεδόν, παρόμοιες οι χαρές και οι αγωνίες, τα σημάδια της ζωής. Αλλωστε, τι ωραιότερο από μια καλή γνωριμία με το παρελθόν του ευφάνταστου και υπερδραστήριου λαού της θεσσαλικής γης;

Για τη διεκόλυνση του αναγνώστη, η συγγραφέας ταξινόμησε το υλικό της σε θεματικές ενότητες: Ιστορίες για διάφορους τόπους - Θρύλοι για τα ποτάμια της Θεσσαλίας - Θρύλοι για τα Μετέωρα - Θρύλοι για τα θεσσαλικά κάστρα - Μοναστήρια και άγιοι - Στοιχειά, νεράιδες και ξωτικά κ.ά.

Η άρτια επιμέλεια του βιβλίου είναι του Διονύση Βαλάση, ενδιαφέρον το φωτογραφικό υλικό, μια καθ' όλα αξιόλογη έκδοση. Τέλος, δεν αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να παραθέσουμε αράδες μιας ιστοριούλας, από την ενότητα Ιστορίες από την Τουρκοκρατία: «Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το χωριό Βοϊβόντα Τρικάλων ήταν προνομιούχο γιατί το είχε κάνει δώρο ο Αλή πασάς στην κυρα-Βασιλική. Οποιος κατατρεγμένος έμπαινε στο χωριό αυτό είχε ασυλία. Κανένας Τούρκος δεν είχε το δικαίωμα να λεηλατήσει το χωριό...».

Ελένη Σαραντίτη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17 Νοεμβρίου 2006