Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ

Μαρκ Τουαίν,μτφρ.: Λίνα Κάσδαγλη, εικονογράφηση: Ρόμπερτ Ινγκπεν, εκδόσεις Πατάκη, σ. 241 (24Χ20), ευρώ 19

Εγραψε για το έργο αυτό ο δημιουργός του: «Παρ' όλο που το βιβλίο αυτό σκοπεύει στην ψυχαγωγία αγοριών και κοριτσιών, ελπίζω να μην το αποφύγουν για τον λόγο αυτό οι μεγαλύτεροι -άντρες και γυναίκες-, γιατί ένα μέρος του στόχου μου ήταν να προσπαθήσω να υπενθυμίσω με ευχάριστο τρόπο στους ενηλίκους αυτό που υπήρξαν κάποτε οι ίδιοι, καθώς και το πώς ένιωθαν, σκέφτονταν, μιλούσαν, και με ποιες αλλόκοτες δραστηριότητες απασχολούνταν μερικές φορές».

Ο Σάμιουελ Λάνγκορν Κλέμενς (Samuel Langhorn Clemens), ο γνωστός μας Μαρκ Τουαίν (1835-1910), η επίδραση του οποίου στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του αμερικανικού μυθιστορήματος υπήρξε τεράστια, έζησε περιπετειώδη ζωή. Γεύτηκε χαρές και πολλές πίκρες, ενθουσιασμούς, χρεοκοπίες, αλλά και την ευτυχία της δημιουργίας, έγινε διάσημος όχι μόνο στην πατρίδα του, έχασε πρόσωπα αγαπημένα, ήταν χαρακτήρας οικείος, θερμός, και το χιούμορ του υπήρξε παροιμιώδες. Οπως έγραψε ο συγγραφέας και φίλος του Χάουελς: «Υπήρξε ο σοβαρότερος, ο πιο ανθρώπινος και πιο ευσυνείδητος από τους ανθρώπους». Ο ίδιος, δε, δεν σταματούσε να διαλαλεί, σε δύσκολες μάλιστα εποχές, έχοντας ήδη γνωρίσει τη σκληρότητα και την υποκρισία ορισμένων ευυπόληπτων πολιτών, ότι «όλες οι φυλές και εθνότητες αποτελούν μια πανανθρώπινη αδελφότητα».

Οι Περιπέτειες του Τομ Σόγερ, ιστορία που διαδραματίζεται τον καιρό της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένας ύμνος στην παιδική ηλικία, κι ένας φόρος τιμής στα δικά του παιδικά χρόνια, καθώς πολλά από τα περιστατικά που βιώνει ο Τομ Σόγερ, ήταν αντλημένα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στο Χάνιμπαλ, στη δυτική όχθη του Μισισιπή. Το βιβλίο έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία, ενώ στις σελίδες του, εκτός από τις περιπέτειες, τους αυθεντικούς χαρακτήρες, τη δράση, το χιούμορ, την ωρίμανση των ηρώων, τις περιγραφές τόπων και ανθρώπων, κοινωνικών καταστάσεων, εξυμνούνται η φιλία, η αυθορμησία, η εντιμότητα και καταδικάζονται η ανειλικρίνεια και η υποκρισία. Πρόκειται, τέλος, για ένα βιβλίο στο οποίο οι ιδέες του Μαρκ Τουαίν περί ελευθερίας και ισότητας είναι εμφανέστατες. Ορθώς ο συγγραφέας του το χαρακτήρισε βιβλίο ψυχαγωγίας - αγωγής ψυχής, δηλαδή.

Οι 70 εικόνες του Ρόμπερτ Ινγκπεν (βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν 1986) που περιέχονται στον τόμο, είναι λαμπρές και αν δείχνουν σαν σπάνιες, πολυκαιρινές γκραβούρες ή δαγεροτυπίες, είναι γιατί ο καλλιτέχνης πάντα μελετά όλα όσα αφορούν τις συνήθειες, την καθημερινότητα, τα χαρακτηριστικά, ενδυμασίες κ.λπ. της εποχής κατά την οποία εξελίσσεται ο μύθος. Εδώ, επιπλέον, οι εικόνες του μοιάζουν να υμνούν την ευλογία και τη χάρη της παιδικής ηλικίας.