Τα δικά μας Χριστούγεννα

Κλαιρ Ρενό, Σοφί ντε Μούλενχαϊμ, Φαμπιέν Ονφρουά, Σαρλότ Γκροσέτ, Κάθυ Φαγκούντεθ κ.ά., εικόνες: Τερέζ Μποντέ, Μαρί Κεντρέκ, Μαριάν Ντυπυί-Σοζ, Εβελύν Ντυβέρν κ.ά., εκδόσεις Παπαδόπουλος, σ. 84, ευρώ 13,50

Στο βιβλίο υπάρχουν δεκαεπτά ιστορίες γραμμένες από γνωστούς γάλλους συγγραφείς και εικονογραφημένες από εξίσου γνωστούς εικονογράφους, όπως λ.χ. η Κεντέν Γκεμπάν, που ζωντάνεψε το γλυκύτατο Μικρό γκρίζο γαϊδουράκι της Λοράνς ντε Μπατζ, ή η Τερέζ Μποντέ με την ωραία δουλειά της στην ιστοριούλα της Κλαιρ Ρενό Οι κάστορες και το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Η Μαρί Κεντρέκ, επίσης, που εικονογράφησε τόσο όμορφα το Ταξίδι που έκανε το γράμμα της Ζωής, μια ιστορία σύντομη κι ενδιαφέρουσα, στην οποία παρακολουθούμε το μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι που έκανε το γράμμα προς τον Αϊ-Βασίλη, όταν, με τον δυνατό αέρα και το χιόνι ξέφυγε από τα χέρια της μικρούλας Ζωής, που ό,τι βάδιζε για να το ταχυδρομήσει για εκεί μακριά όπου κατοικεί ο αγαπημένος άγιος των παιδιών. Το ταξίδι είχε ως εξής: Το γράμμα χώθηκε στα σύννεφα και ταξίδεψε μαζί τους αρκετές ημέρες, έως ότου έφτασε στην Αυστραλία. Εκεί, ένα καγκουρό το πιάνει στον αέρα, το... διαβάζει, το χώνει στον μάρσιπό του και με άλματα τρέχει στον φίλο του το δελφίνι κι εκείνο γρήγορα καβαλάει τα κύματα, φτάνει στην Παταγονία, το παραδίδει σ' ένα άλογο, το άλογο διασχίζει παγωμένα ποτάμια, απέραντες πεδιάδες, τέλος, το παραδίδει στο μεγάλο ροζ φλαμίνγκο. «Γρήγορα», το παρακαλεί, κι αυτό πετά προς τον Βόρειο Πόλο. «Τρέξε», φωνάζει στη φίλη του, τη μεγάλη λευκή αρκούδα. Ολοι φοβούνται μήπως η Ζωή μείνει χωρίς δώρο. Και, ω του θαύματος, την ώρα που το κατάφορτο έλκηθρο αναχωρεί, «Αϊ- Βασίλη, έχω κάτι για σας», φωνάζει το δυνατό ζώο.

Τελικώς με τα σύννεφα, με το καγκουρό, με το δελφίνι, με το φλαμίνγκο, με την αρκούδα και με το όνειρό της να μην την εγκαταλείπει, η Ζωή βαστά και χαίρεται το χνουδωτό αρκουδάκι της. Το διήγημα με τον τίτλο Το μικρό, γκρίζο γαϊδουράκι είναι απλώς θαυμάσιο.

Στο βιβλίο περιέχεται και ένα CD όπου τα παιδιά της χορωδίας Τυπάλδου τραγουδούν δεκαπέντε γνωστά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς και μερικά παραδοσιακά (Κάλαντα Πάτμου, Καστοριάς, Μοραΐτικα κάλαντα, Μακεδονίας κ.λπ.).